De volgorde van de zoekresultaten valt onder vrijheid van meningsuiting.
Dat oordeelt een rechter in San Francisco.
Google werd aangeklaagd door Coastnews.com, een website met toeristische informatie over de Bay Area rondom San Francisco.
Hoewel de website hoog in de resultaten verscheen via de zoekmachines Yahoo en Bing was dit bij Google niet het geval.
Dit zou schadelijk zijn voor de website, aldus de aanklacht.
Ook stelde Coastnews.com dat Google de website lager zou plaatsen omdat de site concurreerde met diensten van Google zelf.
Vrijheid van meningsuiting
De zoekgigant tekende bezwaar aan bij de rechter en stelde dat het samenstellen van zoekresultaten valt onder de vrijheid van meningsuiting.
In een zeer korte uitspraak ging de rechter daarmee akkoord en wordt het samenstellen zoekresultaten een “grondwettelijk beschermde activiteit” genoemd.
De uitspraak is belangrijk omdat Google wereldwijd onder vuur ligt vanwege het rangschikken van zoekresultaten en het hoger plaatsen van eigen diensten.
Het bedrijf werd in de Verenigde Staten al vrijgesproken van soortgelijke aanklachten in 2003 en 2007, maar toen was Google nog een stuk minder groot.
Europa
De nieuwe uitspraak staat bovendien haaks op het recht om vergeten te worden dat sinds dit jaar geldt in Europa. Google moet van de Europese Commissie bepaalde zoekresultaten verwijderen als getroffen personen daarom vragen. Dat kan bijvoorbeeld omdat een resultaat verouderd is of als laster wordt gezien.
Google heeft in de VS en Europa dan ook een andere positie. In de VS is het marktaandeel ongeveer 65 procent terwijl Google op de Europese markt ruim 90 procent in handen heeft.
Coastnews.com vroeg de rechter om een schadevergoeding van 5 miljoen dollar, maar die is dus afgewezen en ook de zoekresultaten hoeven niet te worden aangepast.
bron: nutech.nl